Show Memukau Encore Melaka: Benar Atau Dongeng? 2


Dulu masa kecik, selalu kami sekeluarga jalan jalan ke Melaka. Asal ada cuti hari minggu, mesti Papa dan Mama bawak kami ke Melaka. But then, sekarang semuanya dah besar panjang. So, kami dah lama tak ke sana. Only until last two weeks bila Cik Lisa dapat peluang untuk ke Melaka dan tonton teater di Encore Melaka. Jadi, lelaju lah Cik Lisa ajak Mama untuk join sekali! And, hari ni… Cik Lisa nak jawab persoalan orang ramai kat luar sana. Show Memukau Encore Melaka: Benar Atau Dongeng semata mata?

 

Show Memukau Encore Melaka

 

 

 

 

SHOW MEMUKAU ENCORE MELAKA: BENAR ATAU DONGENG?

 

Since, alang alang dah lama tak jalan jalan ke sana… kami anak beranak decided: why not we spend one night kat Melaka. So, kami pun bertolak Sabtu pagi. Although we all know betapa dekatnya Melaka tu kan? Sila rancang perjalanan awak ke sana. Because bila kami nak mulakan road trip kami ni… thought jalan akan lapang? Wah wah… mimpi di siang hari lah nampaknya!

 

Show Memukau Encore Melaka

 

Memang lah tak jam beria, but still… ada banyak jugak kereta di jalanan. Nak masuk Melaka, hoih lagi haru biru ceritanya!  Apatah lagi bila Mama decide nak singgah lunch kat Ayer Keroh, so guess what? We were stuck at traffic nak masuk simpang Ayer Keroh for almost half an hour jugak tau!

 

 

 

ENCORE MELAKA

 

Apakah Encore Melaka ni sebenarnya? Truthfully, masa Cik Lisa dengar pasal Encore Melaka ni kan? Cik Lisa sendiri tak tahu apa ada kat sana tau! So, if ada antara awak yang masih tak tahu apa dia sebenarnya… don’t worry much. Sebab Cik Lisa pun sama jugak dulu dulu. And, sebab tu lah Cik Lisa ada sini nak cerita kat awak serba sedikit tentangnya.

 

Show Memukau Encore Melaka

 

Before Cik Lisa nak cerita, mesti nak bagitahu dulu. Selama ni Cik Lisa dok sebut Encore ni as “en-kor” kan? But actually, pronunciation sebenarnya adalah “ang-kor”! Sebelum Show Memukau Encore Melaka tu… sakan lah Cik Lisa berdebat dengan Mama kat luar teater. I kept on telling her it’s “en-kor”, but dia sibuk kata “ang-kor”. And the truth reveals lah bila show dah start and mereka semua dok refer Encore Melaka sebagai “Ang-kor” Melaka kan? Yes, so lepas ni bila awak ke sana… sila sebut dengan betul ya?

 

Show Memukau Encore Melaka

 

Encore Melaka ni siap dan dirasmikan sometimes in July 2018. Jadi, dah setahun dah pun usia Encore Melaka ni. Kalau awak nak tahu, Encore Melaka ni dah dinobatkan sebagai teater yang terbesar di Asia Tenggara tau! Ia terletak di Kota Laksamana, Melaka and just a stone throw away dari Bandar Bersejarah Melaka. Basically, Encore Melaka ni memang within reach dan tak susah untuk ke sana.

 

 

 

PERSEMBAHAN TEATER MENARIK

 

So, bila dah ada teater tersedia, mesti kita perlu ada ceritanya. And, sejajar dengan pembinaan Encore Melaka ni, teater ini digunakan untuk tayangan teater bagi tontonan semua. Also, bila kita fikir yang ianya di Melaka, mesti kita fikir yang jalan cerita teater ni mesti nak cerita tentang asal penubuhan Melaka kan? But hey, salah tu! I mean, it is not entirely correct. Sebabnya, storyline teater selama 70 minit ni adalah cerita dalam bentuk nyanyian, persembahan dan tarian yang pelbagai.

 

Show Memukau Encore Melaka

 

Instead of cerita tentang sejarah Melaka, Encore Melaka menawarkan storyline tentang Melaka dan penduduknya. Cerita tentang siapa dia mereka yang lahir atau tiba di tanah Melaka dari zaman dahulu kala hingga lah kini. Apa kisah mereka in between times, waktu perang dan sekarang, kesusahan dan kesenangan… basically the basic life of one in Malacca. 

 

Kombinasi cerita menarik dari Parameswara dan bagaimana Melaka dapat nama. Diteruskan pulak dengan kisah Cheng Ho yang tiba di Melaka dan berkahwin dengan orang Melaka – itu lah asal usul keturunan Baba dan Nyonya di Melaka kini. And, bagi Cik Lisa yang paling menariknya adalah narrative setiap cerita ni dilakukan dalam tiga bahasa! Bahasa Melayu, Inggeris dan Cina untuk menunjukkan perpaduan pelbagai bangsa dan bahasa. Cool kan?

 

And because of that, mulanya awak akan rasa,

 

Eh, ini macam teater persembahan budaya yang biasa ditonton. Ada nyanyi, ada menari… semua nampak macam cultural performance yang biasa biasa je.

 

But trust me, it is not. And, kalau awak duduk hingga ke minit terakhir persembahan… Cik Lisa yakin yang awak akan setuju bahawa Show Memukau Encore Melaka ini adalah benar belaka! But why is that so? 

 

 

 

SHOW MEMUKAU ENCORE MELAKA: TARIKAN MENARIK DI SANA

 

Kalau dah kata yang ianya bukan persembahan budaya yang biasa, mesti ada ciri ciri istimewa yang ada kat sana kan? But, what are those kalau ianya memang special dari biasa? Haa… bila Cik Lisa experience sendiri waktu di Encore Melaka, baru Cik Lisa realized yang ianya ternyata berbeza!

 

 

BANGUNAN TEATER YANG UNIK DAN AESTETIK

 

But, ini tak masuk dalam teater tu sendiri lagi! Baru je sampai kat parking, Cik Lisa dah nganga macam orang jakun masuk kampung! Mana taknya, bila tersergam depan mata sebuah bangunan yang unik dan cantik. And, ianya ternyata berbeza dari setiap bangunan teater biasa yang kita pernah jumpa!

 

Show Memukau Encore Melaka

 

Jika biasanya kita cuma lihat sebuah bangunan teater yang biasa, tapi badan bangunan Encore Melaka ni bersisik di keseluruhannya! Sama macam sisik ikan, tapi ianya kelihatan sama dan tersusun rata! Having said that, bila kita jauh nun di sana… lain pulak rupanya. And, bangunan Encore Melaka ni akan nampak seperti sebuah iceberg yang besar bagaikan di lautan Antartika! Menarik kan?

 

Show Memukau Encore Melaka

 

So, no wonder lah bila ramai je orang yang dah sampai ke sana… mesti nak posing sakan di sekitar bangunan ni tau! As in for me, it is so worth it! Like, apa tu orang kata, instagram-worth photographs? Or, ‘instagrammable’ katanya.

 

Show Memukau Encore Melaka

 

 

 

KELUASAN TEATER YANG TIADA TANDINGAN

 

And, it is even better when you are in the theatre! Keluasan teater yang tiada bandingannya… sebab ianya mampu memuatkan almost 2,000 penonton dalam satu masa!

 

Show Memukau Encore Melaka

 

Dan dari setiap kerusi, penonton boleh saksikan persembahan dari setiap sudut. Tak akan ada siapa pun yang akan terlepas pandang untuk setiap cerita, nyanyian atau tarian! And, panjang pentas teater itu sendiri adalah lebih kurang 240 meter panjangnya! Can you imagine how spacious this theatre is? 

 

Show Memukau Encore Melaka

 

 

PLATFORM PENONTON BERPUTAR 360°

 

Nevertheless, this is the best feature ever! Kan tadi Cik Lisa ada cerita, bila teater ni dipenuhi dengan 2,000 penonton sekalipun… awak tetap akan dapat tengok every bits and pieces of the show! Since pentas teater adalah rotating audience platform (platform penonton berputar 360°) yang membolehkan setiap acara dalam teater ni boleh disaksikan oleh setiap penonton!

 

Show Memukau Encore Melaka

 

But don’t worry tau, awak tak perlukan pil mabuk untuk atasi pusingan yang berkali kali tu. Although ianya adalah rotating audience platform, sikit pun awak tak akan rasa pening atau mual selepas persembahan! Tak sedar pun yang ianya berputar, but hey it did!

 

 

 

PENTAS TEATER BERTINGKAT

 

Betul tu, pentas untuk setiap peserta teater beraksi adalah bukan cuma pentas yang biasa. But, the stage are in levels! Setiap tingkat akan memainkan storyline yang berbeza beza: sama ada tarian, nyanyian atau persembahan pentomin yang penuh warna warni. Kalau teater yang biasa, cuma ada satu pentas dan that is it kan?

 

Show Memukau Encore Melaka

 

Di Encore Melaka, ianya suatu kelainan bila awak dapat lihat yang teknologi yang hebat dah diaplikasikan untuk pembinaan teater di sini. Although ada banyak tingkat, Cik Lisa kagum sangat dengan kecekapan setiap penari atau team teater ni tau! Semua synchronize cantik je dan sama setiap geraknya. It is amazing, like you have to go and see it for yourself!

 

 

 

TEKNOLOGI TINGGI BERTARAF EKSKLUSIF

 

This is my favourite bit to share with you. Aplikasi teknologi tinggi yang bertaraf eksklusif jelas kelihatan dalam keseluruhan pementasan di Encore Melaka ni tau! And, for me; I think this is the one main thing yang membezakan Encore Melaka dari persembahan teater yang biasa.

 

Show Memukau Encore Melaka

Photo Credit: Star2.com

 

Sepanjang persembahan 75 minit ni, awak akan disajikan dengan pelbagai aksi yang memang obviously yang ianya bukan show yang hanya calang calang. But, Show Memukau Encore Melaka it is! Teater Encore Melaka ni dilengkapi dengan teknologi 3D Projection Mapping. Dalam setiap keadaan, kita akan nampak impression yang ianya kelihatan benar… but actual fact, it is just a projection!

 

My favourite would be the one towards the end… bila akan ada satu cerita di mana air yang banyak mencurah curah dari ceiling auditorium tahu tak? Semua penonton pun sama macam Cik Lisa jugak! All of us were in shocked and at the same time, were in awe! Amazed at how amazing the technology has become kan? It looks so real. Maybe the water is real? But, Cik Lisa realized yang tudung pelakon teater tu macam tak basah? Entah lah… tak sure apa yang berlaku sebenarnya.

 

Show Memukau Encore Melaka

Photo Credit: Star2.com

 

Ada yang dah pergi ke? What do you think? Adakah air yang mencurah curah sakan tu real or just a simple 3D projection but it looks damn real?

 

 

 

SHOW MEMUKAU ENCORE MELAKA: BENAR ATAU DONGENG?

 

So, for me… Cik Lisa seronok nak kata yang I had so much fun di Encore Melaka. And, Cik Lisa jugak nak kata yang I really enjoyed all the fancy technology yang mereka guna. And obviously, Cik Lisa kagum giler dengan the whole performance tu tau! But sadly, kat dalam tu tak boleh nak ambik gambar. So, tak dapat lah nak abadikan keseronokkan kat sana.

 

Show Memukau Encore Melaka

 

Anyway, if awak ada rasa nak experience it yourself… why not ajak family ramai ramai untuk buat trip ke Melaka. After all, bukan jauh mana pun Melaka tu kan? At least, dari kita dok sakan asyik shopping dalam mall je on weekend… apa kata kita selami budaya kita di Encore Melaka pulak kali ni?

 

Show Memukau Encore Melaka

 

Jadi, kepada yang berminat… Show Memukau Encore Melaka ada dua kali setiap hari dan boleh refer details kat bawah ni untuk dapatkan tiket hari ini. And, if awak dah pergi… mai lah nanti cerita dengan Cik Lisa pengalaman awak kat sana ya? Baiklah, sampai sini dulu buat masa ni. InshaAllah, kita jumpa lagi nanti.

 

SHOWTIMES:

ISNIN – SABTU : 5:30pm & 8:30pm

AHAD : 2:30pm & 5:30pm

 

BELIAN TIKET:

For ticket purchases, visit https://encore-melaka.com/ticketsonly/ or

Contact us at +606 270 7777

 

INFORMASI TAMBAHAN:

For more information, please visit https://encore-melaka.com.

 

HARGA TIKET:

Show Memukau Encore Melaka


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 thoughts on “Show Memukau Encore Melaka: Benar Atau Dongeng?

  • Opit

    When i 1st look at your photo yg berlatarbelakangkan bangunan ang-kor, I though it was at china. Tbh, i never know Melaka has this such amazing place though sy org Melaka. Thanks for sharing & i must visit & watch the theatre. Btw, i enjoy reading your content. You are good writer. Keep posting.

    • CikLisaWangi Post author

      Hi! Thank you sebab sudi singgah dan baca entry Cik Lisa kali ni. 🙂 And glad to know that at least it is a new information to you! Orang Melaka but now only realized tentang Encore Melaka ni! Hopefully, awak akan pergi tengok show tu nanti! InshaAllah kita jumpa lagi in my next entry. 🙂 Oh, and thank you for that compliment! It really made my day. Thanks!!! Xx