Buffet Ramadhan Special: Puncak Mutiara Cafe 2


Hujung minggu baru baru ni, Cik Lisa travel ke Penang. Lama dah tak balik jumpa nenek kat sana. So, akhirnya Cik Lisa pun decide… why not, kita pi lawat nenek kat kampung kan? And suddenly, mama pun kata dia nak turut serta. Eh, apa salahnya kan? The more the merrier! And, while I was there… sempat lah Cik Lisa pi Puncak Mutiara Cafe untuk rasai menu Buffet Ramadhan Special di Puncak Mutiara Cafe ni.

 

Buffet Ramadhan Puncak Mutiara

 

 

 

BUFFET RAMADHAN SPECIAL: SAMPAI KE PENANG KITA!

 

Although masih lagi sakit beria, but since dah janji nak pegi… so, I went anyway. But this time around, it will not be a normal trip for me! Since, mama dah awal awal booked ticket untuk naik keretapi laju (ETS) ke Penang instead! So, inilah kali pertama Cik Lisa nak alami rasa riang ria travel dengan ETS and bukan cuma duduk terperuk dalam kereta macam biasa. Eloklah jugak sebenarnya, sebab with my current health condition (sciatica symptom) ni… duduk sesaja for few hours dalam kereta adalah tak berapa nak digalakkan! So, there you go! My first time nak travel naik ETS!

 

Kami berangkat dari KL Sentral. Since ini adalah my first time ever, banyak kali lah jugak dok terpegun ooh, aah sana dan sini! Dah  katanya first time, mesti lah jakun tengok semua benda / servis yang serba canggih dan moden ni kan? And, kat sini jugak Cik Lisa boleh nampak muka cik abang Redzuan Manaf aka Pak Su kat papan iklan ETS  kat sana. Alaa… yang keluar tv masa sesi MHI bersama dengan Cik Lisa tak lama dulu tu lah. Kalau tak ingat, boleh lelaju refer blog entry Cik Lisa bertajuk “3 Kelebihan Hidup Single”. Ha, masa ni lah, only then I realized that; hoih, hari tu sempat duduk satu sesi dengan orang famous rupanya! Homaigoddd!

 

Pengalaman naik ETS was great. Kami dua beranak dok layan series Blacklist dalam Netflix all the way to Penang! Finally, pukul 2.04am kami pun tiba lah kat stesyen Bukit Mertajam. It was all good. My lower back pun was less painful. So, yes. All is good. And, surprisingly it was on time! Spot on! Well done,  KTMB for an awesome service.

 

 

 

BUFFET RAMADHAN SPECIAL: PUNCAK MUTIARA CAFE

 

Bila tiba bulan puasa, mesti hari hari kita dok pikir nak makan apa. So, kebetulan Cik Lisa ada di Penang minggu ni… Cik Lisa pun sempat lah singgah di Puncak Mutiara Cafe. Dari dulu lagi, kalau sebut je nama Puncak Mutiara Cafe… mesti orang akan terbayang bayang nasi beriani kambing kat sini! Itu dah memang jadi trademark untuk restoran pilihan ramai ni.

 

Buffet Ramadhan Puncak Mutiara

 

Buffet Ramadhan Puncak Mutiara

 

Tapi, itu untuk hari hari biasa. But, what about di bulan puasa? Haa… disebabkan rasa ingin tahu membuak buak di dada, Cik Lisa pun decide untuk singgah dan amik tahu Buffet Ramadhan Special yang ada kat Puncak Mutiara Cafe ni. So, here goes. Antara tips menarik tentang Buffet Ramadhan Special di Puncak Mutiara Cafe untuk tahun 2019 ini:

 

 

 

7 MENU BERLAINAN UNTUK SETIAP HARI

 

Puncak Mutiara Cafe dibuka setiap hari, tujuh hari seminggu. Tapi, yang paling best antara semua… setiap hari awak akan disajikan dengan menu makanan yang berlainan! Yes, yes, yes! Betul tu… setiap hari adalah menu yang berbeza. So, kalau awak tak rasa nak masak or ada rasa nak belanja family makan besar… why not datang ke sini untuk nikmati Buffet Ramadhan Special ni. And, gerenti awak tak akan rasa jemu dengan pilihan menu yang berbeza setiap hari tu. Best kan?

 

Buffet Ramadhan Puncak Mutiara

 

Buffet Ramadhan Puncak Mutiara

 

 

Buffet Ramadhan Puncak Mutiara

 

Buffet Ramadhan Puncak Mutiara

 

Buffet Ramadhan Puncak Mutiara

 

 

MENU HARIAN DI PUNCAK MUTIARA CAFE UNTUK BUFFET RAMADHAN SPECIAL

 

Buffet Ramadhan Puncak Mutiara

 

Buffet Ramadhan Puncak Mutiara

 

 

Buffet Ramadhan Puncak Mutiara

 

 

Buffet Ramadhan Puncak Mutiara

 

 

HARGA YANG SANGAT BERPATUTAN

 

Bila kita dengar ada pakej Buffet Ramadhan Special, usually kita akan rasa stressed out sebab nak kena bayar berpuluh or maybe beratus ringgit untuk sekepala kan? Eh, takmo risau risau lagi lepas ni. Sebab Puncak Mutiara Cafe menawarkan harga Buffet Ramadhan Special yang sangat sangat berpatutan! Kata orang, harga yang mur mur je. Maklumlah, sempena bulan Ramadhan Al Mubarak ni kan?

 

Dewasa: RM 49 nett

OKU / Warga Emas (65 tahun ke atas): RM 25 nett

Kanak Kanak (7-12 tahun): RM 25 nett

Kanak Kanak (bawah 7 tahun): Percuma

 

And, the best part is: harga yang ditawarkan tu bukan saja berpatutan! But, harga tu jugak dah termasuk Sales & Service Tax (SST) tau. So, basically memang awak terus dapat value for money kalau decide nak buka puasa bersama keluarga kat sini. Syok kan?

 

Besides that, kalau awak lebih kepada individu yang gemarkan menu makanan ala carte, Puncak Mutiara Cafe ada jugak menyediakan pilihan makanan menarik untuk awak berbuka puasa. So, Cik Lisa nak kongsikan kat sini antara menu ala carte pilihan ramai.

 

Buffet Ramadhan Puncak Mutiara

 

Buffet Ramadhan Puncak Mutiara

 

Buffet Ramadhan Puncak Mutiara

 

Buffet Ramadhan Puncak Mutiara

 

 

 

PILIHAN RUANG MAKAN YANG MENARIK

 

Kalau kita pilih untuk berbuka puasa kat hotel, ada macam macam benda yang kita selalu terlepas pandang sebenarnya. Contohnya; mesti kalut nak cari parking sana sini. Kalau dah lewat, lagi haru biru dibuatnya. Bila dah dapat empty spot nak parking kereta, masuk kat dewan makan… serabut pulak nak cari meja untuk kita. And, bila dah dalam dewan hotel… mesti rasa trapped dalam satu bilik yang penuh dengan pelbagai jenis manusia. Literally, lemas keadaan kita dengan orang yang pelbagai rupa. Betul kan?

 

Buffet Ramadhan Puncak Mutiara

 

But, awak tak akan dapat rasa yang tak syok macam tu kat Puncak Mutiara Cafe ni okay? Since, untuk Buffet Ramadhan Special di sini, ambience dan environment kat sini tenang sangat sangat! Tak too rigid or trapped in just a room. But, awak siap diberi pilihan nak duduk kat area mana. Haaa, syok dak?

 

Buffet Ramadhan Puncak Mutiara

 

Buffet Ramadhan Puncak Mutiara

 

If awak adalah seorang yang romantik, boleh bawa si dia untuk berbuka di tepi kolam renang sambil ditemani bunyi acah acah manja kocakan air kolam di telinga? Or, maybe awak seorang yang lebih gemarkan nature dan alam sekitar? Boleh lelaju pilih untuk duduk di bawah rimbunan pohon anggur instead! Yes, that is right! Pohon anggur okay! Bukan senang nak ada venue makan makan yang kasi chance nak duduk di bawah pohon anggur kan? Eksklusif tak?

 

Buffet Ramadhan Puncak Mutiara

 

 

 

 

APA LAGI YANG MENARIK DI PUNCAK MUTIARA CAFE NI?

 

Anyway, selain dari Buffet Ramadhan Special kat Puncak Mutiara ni, ada tarikan lain yang menarik ke? Eh, mesti lah ada. Kat sini, ada beberapa unit chalet untuk disewa jugak tau. Because, say if awak nak sangat rasa makanan di Puncak Mutiara Cafe ni, tapi awak dari KL. Takkan lah nak ulang alik dari KL ke Penang semata mata untuk makan beriani kambing kat sini? Tak practical lah kan?

 

Buffet Ramadhan Puncak Mutiara

 

Jadi, kalau awak dari KL or mana mana negeri lain pun, tak ada masalah lah lepas ni kan? And, untuk trip Cik Lisa ke sana hari tu… fortunately, I managed to stay one night at the awesome chalet di Puncak Mutiara Cafe ni tau! Frankly speaking, it was amazing! If bukan bulan Ramadhan, rasanya Cik Lisa dah enjoy berenang riang di swimming pool yang ada kat sini.

\

Buffet Ramadhan Puncak Mutiara

 

Buffet Ramadhan Puncak Mutiara

 

By the way, details untuk pakej penginapan adalah sangat berpatutan. And, kalau nak tahu awak boleh lelaju contact Puncak Mutiara Cafe directly untuk harga promosi mereka. InshaAllah, Cik Lisa jamin gerenti awak tak rugi! Boleh makan dan boleh relax santai di chalet pilihan ni. Best kan?

 

Buffet Ramadhan Puncak Mutiara

 

 

 

BUFFET RAMADHAN SPECIAL: ANTARA AKTIVITI LAIN CIK LISA KAT SANA?

Alang alang dah kat sana, mesti lah Cik Lisa ambil kesempatan nak tengok sana sini kan? So, sempat lah Cik Lisa dibawa tour ke kawasan dapur kat sana. And honestly, Cik Lisa kagum jugak sebab although kawasan dapur tu luas giler… but setiap sudut dan corner semuanya bersih dan terjaga! I went to all sides of the kitchen, and bilik sejuk beku pun Cik Lisa redah dan masuk setiap satunya! And I was proud that my dad managed to have a very descent and clean kitchen! Well done, papa (that is my dad; the one with the red shirt bersama sama dengan pembantu setianya; Encik Shukri! Boleh call Encik Shukri ni untuk booking jugak tau!).

 

Buffet Ramadhan Puncak Mutiara

 

And, kalau yang dah pernah ke sana… mesti tahu yang menu Puncak Mutiara Cafe adalah pelbagai. Macam macam ada; dari beriani kambing, Western food, masakan ala Thai and all sorts lah kisahnya. So, the kitchen tu adalah dibahagikan kepada beberapa bahagian based on jenis masakan yang nak disediakan.

 

Buffet Ramadhan Puncak Mutiara

 

Buffet Ramadhan Puncak Mutiara

 

Also, kami berpeluang berbual riang dengan beberapa orang kitchen helpers, cooks dan kitchen squad Puncak Mutiara Cafe. And, yang paling best adalah setiap seorang tu semua baik hati dan friendly tau! Kat bawah ni Cik Lisa share some photos of us untuk sepanjang tempoh Cik Lisa kat sana. And, Mama pun tak kurang sibuk bertanya resepi itu dan ini kat chef and kitchen squad yang ada!

 

Buffet Ramadhan Puncak Mutiara

 

Buffet Ramadhan Puncak Mutiara

 

Buffet Ramadhan Puncak Mutiara

 

Buffet Ramadhan Puncak Mutiara

 

Buffet Ramadhan Puncak Mutiara

 

Buffet Ramadhan Puncak Mutiara

 

 

 

BUFFET RAMADHAN SPECIAL: MACAMANA NAK BOOKING MAKAN ATAU PENGINAPAN DI PUNCAK MUTIARA CAFE?

 

So, dah panjang lebar Cik Lisa bercerita kan? Jadi, kalau awak rasa berminat atau pun nak tahu dengan lebih lanjut tentang tempat ni… boleh lelaju contact mereka di nombor nombor yang tertera kat bawah ni tau:

 

019 – 417 1212 – En. Shukri Husain

019 – 601 1212 – En. Zai Azman

019 – 735 1212 – En. Zulkifli Zakaria

019 – 422 1212 – En. Shahrom Shah

 

Or else, awak boleh jugak contact mereka melalui laman web mereka di www.puncakmutiara.com atau emel mereka di query@puncakmutiara.com okay? And, ingin Cik Lisa ingatkan sekali lagi… promosi Buffet Ramadhan Special di Puncak Mutiara Cafe akan berterusan sehingga ke akhir Ramadhan, inshaAllah.

 

Buffet Ramadhan Puncak Mutiara

 

Jadi, apa tunggu lagi? Cik Lisa memang sarankan untuk awak cecepat booking satu sesi (atau lebih!) untuk Buffet Ramadhan Special di Puncak Mutiara Cafe. InshaAllah, tak rugi dan bila dah cuba… jangan lupa kongsi pengalaman awak dengan Cik Lisa kat sana ya?

 

Buffet Ramadhan Puncak Mutiara

 

Buffet Ramadhan Puncak Mutiara

 

Okaylah, rasanya sampai sini saja pot pet Cik Lisa untuk hari ni. InshaAllah, kita jumpa lagi dalam my next blog entry ya? Thank you sebab sudi singgah baca entri untuk kali ni. And, jangan lupa kongsi pengalaman awak bila dah ke sana nanti okay? Assalamualaikum.

 

 


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 thoughts on “Buffet Ramadhan Special: Puncak Mutiara Cafe