Selamatkan Hutan Kita: Macamana Nak Bantu?


Bila baca tajuk blog entri Cik Lisa hari ni, “Selamatkan Hutan Kita“? Mesti awak dah terdetik kat dalam hati tu kan? Kenapa Cik Lisa cerita pasal sesuatu yang kita nak bantu… rasa rasanya macam tak mampu. Selamatkan Hutan Kita tu, bukannya benda yang mudah kita nak selesaikan satu persatu. Semua orang tahu, hutan bukannya cuma besar macam toilet tepi jalan. Hutan adalah sebesar besar alam. And, now Cik Lisa nak ajak untuk Selamatkan Hutan Kita? Haihhh… macamana nak bantu? Adakah kita semua ni layak nak bantu?

 

 

 

SELAMATKAN HUTAN KITA: JENIS HUTAN DI MALAYSIA

 

Kat Malaysia ni kita ada 4 jenis hutan sebenarnya. And, kalau Cik Lisa nyatakan kat sini… mesti awak terus lelaju akan kata yang ini awak dah tahu ni. Haha. So, apakah dia 4 jenis hutan tu sebenarnya? Nak tahu dak?

 

Well, baiklah. Based on bacaan Cik Lisa sehari dua ni (termasuk lah artikel dalam WWF dengan informasi penuh). And, of course tokok tambah dari perihal yang kita tahu since masa time study dulu dulu tu.. Cik Lisa boleh simpulkan yang Malaysia ada 4 jenis hutan major iaitu: hutan hujan tropika, hutan gunung / bukit, hutan pantai dan hutan paya (bakau).

 

Hutan Hujan Tropika

Photo credit: ilmugeografi.com – Hutan Hujan Tropika

 

 

Selamatkan Hutan Kita

Photo credit: Ammar (adik Cik Lisa) dan ni masa mereka ramai ramai ke Gunung Kinabalu. Ini adalah salah satu contoh “Hutan Gunung”

 

Selamatkan Hutan Kita

“Hutan Pantai” ni mudah nak nampak. Usually, bila kita ke tepi pantai…. ada hutan rimbun tu, itu lah dia “Hutan Pantai”

 

 

Hutan Bakau

Ini mesti semua orang tahu kan? “Hutan Paya Bakau” and for some reason, hutan jenis ni bagi Cik Lisa adalah sangat fotogenik okeh? Kannn?

 

 

 

SELAMATKAN HUTAN KITA: APA KEADAAN HUTAN DI MALAYSIA SEKARANG KINI?

 

And, sekarang mesti ada yang tertanya tanya apa keadaan hutan hutan di Malaysia sekarang ni? Well, mesti lah nak tanya kan? Especially, bila sana sini ada construction site yang bertumbuh pesat merata rata tempat. Projek perumahan, kawasan perindustrian, menaiktaraf destinasi pelancongan… uhhh and, the worst would probably be the development of a golf course! Padang golf paling paling nak berekar ekar kan? Haa… kalau ada cukup lesen dan segala, tak apa. But, when it comes to something yang shady or a bit hanky panky? Itu lah yang horror tu sebenarnya. Ini ada cerita tentang Kerajan Digesa Siasat Projek Golf di Hutan Simpan Bakau.

 

Biasanya, pembinaan or pembangunan yang ada lesen ni… tak apa lah jugak. At least, there are rules and regulations. Ada fines (denda) and whatnots. So, boleh penalized (denda) mereka yang buat salah. And, it is all based on proper atau guidelines yang dah disahkan oleh beberapa pihak (hope so!).

 

But, kalau those yang dibuat secara haram…? Or, tanpa lesen dan sesuka hati je redah macam tak akan timbul apa apa masalah. Haaa, kumpulan ni yang bikin semua orang susah!

 

Masa ni lah macam macam masalah akan pop up! Isu pembalakan haram tak henti henti, development terus menerus bersilih ganti and all sorts. And, time ni jugak lah tokey tokey besar collect duit. Kutip untung untuk setiap hasil yang mereka kaut dari bisnes haram tanpa lesen. Here is another latest news: Hutan Malaysia Terancam Dek Kemaruk China Kepada Raja Buah!

 

OMG, kan? Macam macam hal sekarang ni.

 

 

 

SELAMATKAN HUTAN KITA: MACAMANA NAK BANTU?

 

So, sempena kempen untuk Selamatkan Hutan Kita yang Cik Lisa sakan nak pot pet dan share awareness dengan awak hari ni… Cik Lisa nak kongsi juga 3 Cara Cara Nak Bantu Selamatkan Hutan Kita. Haa… tak susah tau! But, I know bila awak baca secara ringkas… haih, sapa yang tak cuak kan? Ada ke Cik Lisa nak suruh Selamatkan Hutan Kita camtu je? Macam kononnya mudah je nak save the world tu kan? Haha.

 

Nak tahu dak?

 

 

3 TIPS MUDAH NAK BANTU SELAMATKAN HUTAN KITA

 

Every little thing means something.

 

Pernah dengar tak kata kata ni sebelum ni? Mesti lah pernah kan? So, kita toksah nak cuak and rasa ragu ragu kalau pikir yang setiap yang kita hulur bantuan tu kecil nilainya. Because, dari bantuan kecik camni pun tapi datang dari ramai orang yang ikhlos hatinya…. hoih, itu tinggi sungguh nilai tu. And, dari huluran yang kecik kecik ni lah mampu nak bantu semua perkara jadi nyata. Haa… faham kan? That is why they said:

 

Every litle thing means something.

 

 

 

  • KURANG GUNA KERTAS

 

Ini sapa yang kerja ofis, mesti susah ni! Lagi lagi kalau dok sakan printing tak henti henti satu hari? Cik Lisa faham and I can so relate with this whole story, tapi tu lah. Nak seribu daya, tak nak seribu dalih ye dak? Walaupun perkara tu rasa susah je nak usahakannya kan? But, why not… give it a try and see how it goes? Bila kita kurang guna kertas ni kan, at least, kurang juga lah pokok yang akan tumbang ditebang. Takde lah Groot (and family) stress lagi dengan kita lepas ni. Kannn?

 

Kurangkan Kertas

Kecik ati “Groot” tau!

 

Or else, boleh usaha untuk jadi lebih bijak bila time nak guna kertas! Contohnya, kalau pi tapau lunch kan… why not, bawak tupperware sendiri. Or, pi minum kopi tu… ha, bawak cup sendiri. Kalau kat Starbucks, dah boleh untung few ringgits kan? Duit dapat, save our rainforest pun jugak!

 

Save Paper

Patutnya, kita guna dua muka paper… baru afdol katanya. 🙂

 

Melaka

Coffee cup pun kertas kan… so, kalau boleh kita cuba bawa tumbler sendiri ke kedai kopi? But, I love this cup from The Optimist. So, optimist!!!

 

 

  • PINJAM OR DERMA BUKU BUKU YANG ADA

 

Okay, ni mesti sapa yang suka paperback smell untuk buku buku cerita tu rasa susahnya nak buat ni kan? Me too! Haha. The best bit of reading your favourite book, is when you can smell off the paperback smell near you kan? That is the best bit untuk sapa sapa yang baca buku tu je tahu.

 

But, again… kita sebenarnya kena lebih pentingkan keadaan hutan hutan kita untuk anak, cucu dan cicit di masa depan kan? So, this is the hardest cara ever but if you can, please buat dulu. Nanti Cik Lisa follow kat belakang okay?

 

And, now that semuanya dah serba canggih dan moden… so I guess a Kindle pun dah cukup nak get hold of all our favourite books kan? So, lepas ni instead of beli buku cerita secara fizikal… why not awak invest in Kindle? Paperless. Smaller. Less hassle kan? Ini pun adalah antara satu sebab kenapa hutan kita makin hilang dari pandangan! So, ini lah antara satu cara untuk kita Selamatkan Hutan Kita.

 

 

 

Haaa… ni paling senang! Bukan mudah nak tengok Cik Lisa join aktiviti macam ni tau? So, ini lah peluang untuk awak turut serta event ni sekali dengan Cik Lisa in three weeks time lagi. Menarik okeh? And, aktiviti ni akan dijalankan di Melaka! Haaa… lagi ohsem kan? Also, Cik Lisa dah lelaju pikir nak pi jalan jalan dan cari makan di Melaka lepas aktiviti tu nanti! Haha.

 

Peka Malaysia

Jom kita sama sama Selamatkan Hutan Kita! 🙂

 

Aktiviti anjuran Peka Malaysia adalah untuk bagi awareness kat orang ramai betapa pentingnya untuk kita Selamatkan Hutan Kita. And, ini bukan saja untuk protect hutan hutan di Malaysia ni tau. But, dengan langkah Selamatkan Hutan Kita ni, kita juga mampu selamatkan hidupan liar sekaligus! Kill two birds with one stone, kata orang kan?

 

Peka Malaysia 2019

Jom kita sama sama lari kat sana! Sapa berani sahut cabaran Cik Lisa ni? 🙂

 

Sapa yang berminat nak join larian riang ria ni, boleh cecepat pi daftar nama di www.pekamalaysia.org atau di www.jomrun.com sebelum terlambat! And, di fun run tu juga akan ada beberapa retis dan public figure yang terkenal lari sama sama kita tau! Antaranya adalah: Imelda Harris, Hatta Dolmat, Raez Alidid, Iman Zulkarnain, Dr. Ezani, Faez Nick, Edaman Othman dan Aiman Rahman.

 

Melaka

Photo credit: The Star. Pi lari kat Melaka… nanti boleh jalan jalan tengok A Famosa sekali

 

Melaka

Photo credit: The Star.

 

So, apa tunggu lagi? Moh kita sama sama jumpa di sana!

 

 

 

SELAMATKAN HUTAN KITA: JUMPA CIK LISA DI MELAKA, OKEH?

 

PENGINAPAN DI MELAKA, MUDAH KE?

 

Mesti lah mudah! Cik Lisa cuma guna khidmat Booking.com je. Hanya beberapa klik, terus selesai tempahan hotel / apartment yang kita dah choose tadi. Tahu tahu, Booking.com pun akan hantar emel untuk setiap details tempahan kita tu. Easy peasy, kata mat salleh. Mudah bebenor, kata orang Melayu kita.

 

 

KELENGKAPAN LARIAN NAK CARI KAT MANA?

 

Hah, sapa yang tak ada tersedia kat rumah tu… boleh lelaju cari kelengkapan larian lelaju di SportsDirect.com And, honestly… sapa sapa yang memang tengah mencari tu, sila lah ke laman web SportsDirect.com tu. Sebab, sekarang ni SportsDirect.com ni sedang buat SALE besar besaran hingga capai 90% dari harga asal tau!!!

 

SportsDirect.com

Jom ramai ramai beli kasut kat sini! 🙂

 

Maklumlah, ianya sempat Hari Wanita Sedunia hari ini (8 Mac 2019) dan SALE tu akan berlangsung hingga 12 Mac 2019. So, apa lagi? Jangan lepaskan peluang nak cari sports shoe ke, track suits or running gear yang lain. Memang berbaloi baloi lah ceritanya. Cik Lisa pun nak cari kelengkapan larian untuk Selamatkan Hutan Kita tu kat SportsDirect.com ni tau!

 

 

 

SELAMATKAN HUTAN KITA

 

So, sampai sini saja rasanya entri Cik Lisa untuk hari ini. And, Cik Lisa nak amik kesempatan ni untuk wish Selamat Hari Wanita Sedunia untuk tiap follower, subscriber, avid reader dan setiap mereka yang singgah di blog Cik Lisa hari ni. Thank you tau semua dan kita jumpa lagi di lain entri, ya? Or, di Melaka pun apa salahnya? 🙂

 

Melaka

Oh my! Cik Lisa pi Melaka nak cari nasi ayam ball ni jugak tau! Haha.

 

Jumpa lagi! Bye. Xx

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *